Co je podmáslí

Při stloukání mléka na máslo se uvolňuje tekutina, a to je právě podmáslí! Je to sice odpadní produkt ale hodnotný. Má jemně kyselou chuť. Dnes se vyrábí jako kysaný výrobek a po fermentaci se nechává 14 hodin odstát, tím získává svou kyselou chuť. Výborné kombinace jsou s ovocem, kdy vše stačí rozmixovat a máte lahodný nápoj. Podmáslí je také výborné do těst na moučníky, získá pikantnější chuť.

Obsah pouze 0,5 % tuku předurčuje podmáslí k tomu, aby se řadilo k ideálním potravinám. Nejsem zastáncem nízkotučných potravin, ale v tomto případě než pít nízkotučné mléko tak raději podmáslí.

Mléčné bílkoviny jsou též hodnotné, tělo z nich dokáže zpracovat až 85 %. Aminokyselinami přispívá k výstavbě svalů a buněčných stěn. Kromě toho podmáslí obsahuje i mnoho vápníku, který pomáhá předcházet osteoporóze a zaručuje tvrdé kosti a zdravé zuby. Lecitin udržuje mozek v kondici a posiluje nervy. V podmáslí se nachází dokonce 2× víc lecitinu než v plnotučném mléce.

Mléčný cukr je ideálním dodavatelem energie s dlouhodobým efektem, napomáhá trávení a podporuje vstřebávání minerálních látek – vápníku a hořčíku. Kromě těchto výhod se úspěšně používá v kosmetice.

Vysvětlivky: fermetace alias kvašení - Jedná se o proces umožňující úpravu chutí a dosažení vyšší kvality potravin pomocí chemických procesů ve vhodném prostředí a za kontrolované přítomnosti mikroorganismů (kvasinek, plísní). Proces, který využívá kvasinek ke kynutí těsta pro pečení chleba, buchet koláčů, nebo přeměnu cukrů na alkohol.

autor: -nutesi- 25.1.2007
POD ČAROU
15.1.2009 Podmáslí = Cmar = Buttermilch = Buttermilk = Kærnemælk
z
zdroj: nutesi, madeta,

0 komentářů:

Okomentovat