Saltinova sacharidová superkompenzační dieta
Principem diety je několikadenní omezení příjmu cukrů ve stravě za současného vytrvalostního tréninku, poté několikadenní zvýšení příjmu cukrů při omezení tréninku. Pozor, ve fázi s omezeným přísunem cukrů má být trénink náročný tak, aby se organismus mohl v následné fázi dostatečně zregenerovat a zvýšit zásoby glykogenu.
Základní postup: 7 dní před výkonem (3+3+1)
Zkrácená varianta: 4 dni před výkonem (2+2+0)
Tři fáze diety
I. fáze – bílkovinotuková strava
* 3 dny
vhodné potraviny: měkký či tvrdý tvaroh, krémový sýr, kysaná smetana, bílý netučný jogurt, pomazánkové máslo, ryby, drůbež, libové maso, zelenina, vejce; žádný chléb či pečivo!
nápoje: zvýšený příjem neslazených nápojů, čaje, minerálky
doporučuje se B-komplex, vit.C 300–500 mg
trénink: aerobní i anaerobní – vyčerpat zásobý glykogenu z rychlých i pomalých svalových vláken; 3.den – nekolikaminutové intenzivní zatížení (do dvou hodin po intenzitě sníst jídlo s vysokým obsahem glycidů – svaly přijímají nejvíce v prvních hodinách zotavování).
II. fáze – zvýšený příjem všech typů sacharidů, omezení bílkovin a tuků
* 3 dny
vhodné potraviny: těstoviny, rýže, ovesné vločky, cereální směsi, ovoce, maltodextriny, moučníky bez tuku, džemy, kompoty, ořechy, hrozinky.
nápoje: džusy, čaj slazený glukopurem
trénink: 4. den volno; 5. a 6. den – nízká intenzita
Nejvíce sacharidů se doporučuje 4. den.
III. fáze normalizace stavu organismu – přechod do mírného katabolismu
* 1 den
vhodná strava: omezena energeticky i co do obsahu jednoduchých sacharidů; vyjimkou je druhá večeře – více sacharidů ke stimulaci metabolismu a omezení předstartovního stresu; žádné luštěniny, omezit zeleninu.
trénink: rozvičení, mírné tempo
zdroj: -nutesi-,spanker,martin 15.4.2007, nutesi,
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
0 komentářů:
Okomentovat