5.-6. měsíc stáří - mrkev, brambory, brokolice, cuketa, okurka, dýně, bramborová kaše, rýže, kukuřice.
7.-8. měsíc stáří - veškeré maso mimo vepřového, žloutek, hrášek, jablko, banán, hruška, merunky, borůvka, kaše s lepkem, obilniny /oves, pšenice, jáhly, pohanka, ječmen/.
8.-9. měsíc stáří - neslazený bílý jogurt , další zakysané mléčné výrobky a sýry, rohlík, dětské sušenky, rýžový chlebíček, bezvaječné těstoviny, rajčata, med, čočka, fazole, šunka.
Co je podmáslí
Posted in podmáslí Vystavil JSilhavy v 12:28
Při stloukání mléka na máslo se uvolňuje tekutina, a to je právě podmáslí! Je to sice odpadní produkt ale hodnotný. Má jemně kyselou chuť. Dnes se vyrábí jako kysaný výrobek a po fermentaci se nechává 14 hodin odstát, tím získává svou kyselou chuť. Výborné kombinace jsou s ovocem, kdy vše stačí rozmixovat a máte lahodný nápoj. Podmáslí je také výborné do těst na moučníky, získá pikantnější chuť.
Obsah pouze 0,5 % tuku předurčuje podmáslí k tomu, aby se řadilo k ideálním potravinám. Nejsem zastáncem nízkotučných potravin, ale v tomto případě než pít nízkotučné mléko tak raději podmáslí.
Mléčné bílkoviny jsou též hodnotné, tělo z nich dokáže zpracovat až 85 %. Aminokyselinami přispívá k výstavbě svalů a buněčných stěn. Kromě toho podmáslí obsahuje i mnoho vápníku, který pomáhá předcházet osteoporóze a zaručuje tvrdé kosti a zdravé zuby. Lecitin udržuje mozek v kondici a posiluje nervy. V podmáslí se nachází dokonce 2× víc lecitinu než v plnotučném mléce.
Mléčný cukr je ideálním dodavatelem energie s dlouhodobým efektem, napomáhá trávení a podporuje vstřebávání minerálních látek – vápníku a hořčíku. Kromě těchto výhod se úspěšně používá v kosmetice.
Vysvětlivky: fermetace alias kvašení - Jedná se o proces umožňující úpravu chutí a dosažení vyšší kvality potravin pomocí chemických procesů ve vhodném prostředí a za kontrolované přítomnosti mikroorganismů (kvasinek, plísní). Proces, který využívá kvasinek ke kynutí těsta pro pečení chleba, buchet koláčů, nebo přeměnu cukrů na alkohol.
autor: -nutesi- 25.1.2007
POD ČAROU
15.1.2009 Podmáslí = Cmar = Buttermilch = Buttermilk = Kærnemælk
zzdroj: nutesi, madeta,
Obsah pouze 0,5 % tuku předurčuje podmáslí k tomu, aby se řadilo k ideálním potravinám. Nejsem zastáncem nízkotučných potravin, ale v tomto případě než pít nízkotučné mléko tak raději podmáslí.
Mléčné bílkoviny jsou též hodnotné, tělo z nich dokáže zpracovat až 85 %. Aminokyselinami přispívá k výstavbě svalů a buněčných stěn. Kromě toho podmáslí obsahuje i mnoho vápníku, který pomáhá předcházet osteoporóze a zaručuje tvrdé kosti a zdravé zuby. Lecitin udržuje mozek v kondici a posiluje nervy. V podmáslí se nachází dokonce 2× víc lecitinu než v plnotučném mléce.
Mléčný cukr je ideálním dodavatelem energie s dlouhodobým efektem, napomáhá trávení a podporuje vstřebávání minerálních látek – vápníku a hořčíku. Kromě těchto výhod se úspěšně používá v kosmetice.
Vysvětlivky: fermetace alias kvašení - Jedná se o proces umožňující úpravu chutí a dosažení vyšší kvality potravin pomocí chemických procesů ve vhodném prostředí a za kontrolované přítomnosti mikroorganismů (kvasinek, plísní). Proces, který využívá kvasinek ke kynutí těsta pro pečení chleba, buchet koláčů, nebo přeměnu cukrů na alkohol.
autor: -nutesi- 25.1.2007
POD ČAROU
15.1.2009 Podmáslí = Cmar = Buttermilch = Buttermilk = Kærnemælk
zzdroj: nutesi, madeta,
Jak se stravovat ve směnném provozu
Posted in noční směna Vystavil JSilhavy v 12:23
Při práci na směny (noční směny) nebo do pozdních nočních je nutné organismus zásobit množstvím energie, abychom udrželi duševní a fyzickou výkonnost.
Měli bychom volit jídla lehká, která příliš nezatěžuji: rizoto, těstoviny, malé množství zeleniny, trochu ovoce, obložené celozrné pečivo. Když už omáčku tak jedině dehydrovanou, připravenou z vody. Porce doporučuji v nočních hodinách zmenšit na 2/3 oproti bězné konzumaci přes den. Důležitý je také pravidelný přijem tekutin (neslazené či málo slazené). Snídani doporučuji alespoň 2 hodiny po probuzení a večeři nejpozději 3 hodiny před spaním. Chybou je najíst se po návratu z noční směny a jít spát. Organismus by měl odpočívat, což mu naplněný žaludek neumožňuje.
Superkompenzační dieta
Posted in dieta Vystavil JSilhavy v 12:10
Saltinova sacharidová superkompenzační dieta
Principem diety je několikadenní omezení příjmu cukrů ve stravě za současného vytrvalostního tréninku, poté několikadenní zvýšení příjmu cukrů při omezení tréninku. Pozor, ve fázi s omezeným přísunem cukrů má být trénink náročný tak, aby se organismus mohl v následné fázi dostatečně zregenerovat a zvýšit zásoby glykogenu.
Základní postup: 7 dní před výkonem (3+3+1)
Zkrácená varianta: 4 dni před výkonem (2+2+0)
Tři fáze diety
I. fáze – bílkovinotuková strava
* 3 dny
vhodné potraviny: měkký či tvrdý tvaroh, krémový sýr, kysaná smetana, bílý netučný jogurt, pomazánkové máslo, ryby, drůbež, libové maso, zelenina, vejce; žádný chléb či pečivo!
nápoje: zvýšený příjem neslazených nápojů, čaje, minerálky
doporučuje se B-komplex, vit.C 300–500 mg
trénink: aerobní i anaerobní – vyčerpat zásobý glykogenu z rychlých i pomalých svalových vláken; 3.den – nekolikaminutové intenzivní zatížení (do dvou hodin po intenzitě sníst jídlo s vysokým obsahem glycidů – svaly přijímají nejvíce v prvních hodinách zotavování).
II. fáze – zvýšený příjem všech typů sacharidů, omezení bílkovin a tuků
* 3 dny
vhodné potraviny: těstoviny, rýže, ovesné vločky, cereální směsi, ovoce, maltodextriny, moučníky bez tuku, džemy, kompoty, ořechy, hrozinky.
nápoje: džusy, čaj slazený glukopurem
trénink: 4. den volno; 5. a 6. den – nízká intenzita
Nejvíce sacharidů se doporučuje 4. den.
III. fáze normalizace stavu organismu – přechod do mírného katabolismu
* 1 den
vhodná strava: omezena energeticky i co do obsahu jednoduchých sacharidů; vyjimkou je druhá večeře – více sacharidů ke stimulaci metabolismu a omezení předstartovního stresu; žádné luštěniny, omezit zeleninu.
trénink: rozvičení, mírné tempo
zdroj: -nutesi-,spanker,martin 15.4.2007, nutesi,
Principem diety je několikadenní omezení příjmu cukrů ve stravě za současného vytrvalostního tréninku, poté několikadenní zvýšení příjmu cukrů při omezení tréninku. Pozor, ve fázi s omezeným přísunem cukrů má být trénink náročný tak, aby se organismus mohl v následné fázi dostatečně zregenerovat a zvýšit zásoby glykogenu.
Základní postup: 7 dní před výkonem (3+3+1)
Zkrácená varianta: 4 dni před výkonem (2+2+0)
Tři fáze diety
I. fáze – bílkovinotuková strava
* 3 dny
vhodné potraviny: měkký či tvrdý tvaroh, krémový sýr, kysaná smetana, bílý netučný jogurt, pomazánkové máslo, ryby, drůbež, libové maso, zelenina, vejce; žádný chléb či pečivo!
nápoje: zvýšený příjem neslazených nápojů, čaje, minerálky
doporučuje se B-komplex, vit.C 300–500 mg
trénink: aerobní i anaerobní – vyčerpat zásobý glykogenu z rychlých i pomalých svalových vláken; 3.den – nekolikaminutové intenzivní zatížení (do dvou hodin po intenzitě sníst jídlo s vysokým obsahem glycidů – svaly přijímají nejvíce v prvních hodinách zotavování).
II. fáze – zvýšený příjem všech typů sacharidů, omezení bílkovin a tuků
* 3 dny
vhodné potraviny: těstoviny, rýže, ovesné vločky, cereální směsi, ovoce, maltodextriny, moučníky bez tuku, džemy, kompoty, ořechy, hrozinky.
nápoje: džusy, čaj slazený glukopurem
trénink: 4. den volno; 5. a 6. den – nízká intenzita
Nejvíce sacharidů se doporučuje 4. den.
III. fáze normalizace stavu organismu – přechod do mírného katabolismu
* 1 den
vhodná strava: omezena energeticky i co do obsahu jednoduchých sacharidů; vyjimkou je druhá večeře – více sacharidů ke stimulaci metabolismu a omezení předstartovního stresu; žádné luštěniny, omezit zeleninu.
trénink: rozvičení, mírné tempo
zdroj: -nutesi-,spanker,martin 15.4.2007, nutesi,
Průjem
Posted in průjem Vystavil JSilhavy v 11:54Malé děti – nastrouhané jablko se slupkou.
Dospělí – nastrouhané jablko se slupkou, přezrálý banán, avokádo, mrkev.
Můžete si vytvořit z uvedených surovin salát. Důležité je jíst zoxidované (zhnědlé) jablko.
zdroj: Prevence a léčení, ovoce a zelenina, nutesi,
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)