Antioxidanty

Antioxidanty

V Lidových novinách byla otištěna zpráva agentury ČTK o vlivu anioxidantů podaná skupinou Cochrane Collaboration. Nebudu vytrhávat jednotlivé věty z uvedené zprávy, jelikož by se nabylo opačných dojmů sledu kontextu. Zprávu přejímám z webu „lidovky.cz“ tak jak byla otištěna s odkazem na uvedenou zprávu zdroje.

Citace:"Antioxidanty nepomáhají? 18. dubna 2008

Používání vitaminových doplňků, nazývaných antioxidanty, prý nikomu nedokáže prodloužit život, ale naopak může v některých případech vést i k předčasnému úmrtí.

Tvrdí to zpráva mezinárodní skupiny Cochrane Collaboration, která se zabývá hodnocením účinků zdravotní léčby na pacienty. Antioxidanty jsou výrobci léků často líčeny jako mocný nástroj, který brání řádění takzvaných volných radikálů v lidském těle.

Vědci z Cochrane Collaboration zkoumali výsledky 67 různých klinických studií a tvrdí, že nenašli žádný přesvědčivý důkaz o vlivu antioxidantů na snížení rizika úmrtí. Souhrnná úmrtnost ze všech studií 13,1 procenta ve skupině pacientů, kteří dostávali antioxidanty, a 10,5 procenta u pacientů z kontrolních skupin. „Beta karoten, vitamin A a E zřejmě zvyšují úmrtnost,“ stojí ve zprávě. Jedině u vitaminu C se prý neprokázal žádný škodlivý efekt.

Obecně se uvádí, že vitaminy dokážou zabránit poškozování lidských tkání v procesu nazývaném „oxidační stres“ tím, že eliminují molekuly volných radikálů, které ho způsobují. Oxidační stres má údajně na svědomí onemocnění, jako rakovina či srdeční vady. čtk" zdroj: ""lidovky.cz":[http://www.lidov­ky.cz/…n_noviny.asp?…]":

0 komentářů:

Okomentovat