Podmáslový chléb
Suroviny:
550ml podmáslí – cmar – buttermilch
74ml mléka ( 10PL)
180g hladké pšeničné mouky
420g polohrubé pšeničné mouky
160g celozrné žitné
1,5čl cukru krupice (7g)
1,5čl soli (8g)
1,5čl kmínu (5g)
10g vlašských ořechů
21g droždí (1/2 kostky)
Postup: Pekárna VEGA, Program Basic, kůrka – medium, velikost 2.0LB
V hrnečku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a 1PL mouky, zalijeme vlažným mlékem a odstavíme na 10 minut na teplé místo. Do nádoby vlijeme 1/2 podmáslí, kvásek, zbytkem podmáslí vymyjeme hrneček od kvásku a samozřejmě vlijeme do nádoby, vsypeme mouky od nejhrubší po hladkou a nakonec sůl.
Spustíme program.
Po cca 30 minutách se ozve akustický signál pro přidání kmínu a ořechů.
Příště přidám 1PL octa, 1PL oleje, 1 vařený brambor a o 0,5čl soli více.
Používám klasické droždí-je levnější.
Hodnoty: Cena tohoto chleba vyšla na 17 Kč včetně spotřebované energie a započtení měsíčního paušálu.
Hmotnost surovin dodaných je 1485g.
Bohužel se mi nepodařilo zvážit upečený chléb. Sotva vychladl byl rozebrán ( sněden :-I Kyrill byl u nás o dva dny dříve.).
Nutriční hodnoty upečeného podmáslového chleba:
Energie 12230 kJ - 2926 kcal, Bílkoviny 94g, Tuky 20g, Sacharidy 596g, vláknina 5g, linolová 8g.
Vysvětlivky: úsměv, :-I červenat se, linolová – kyselina linolová, info o podmáslí
Rubrika: Výživa autor: -nutesi- 24.1.2007
edit:překlad podmáslí 15.1.2009
0 komentářů:
Okomentovat