Podmáslový chléb

Podmáslový chléb

Suroviny:

550ml podmáslí – cmar – buttermilch

74ml mléka ( 10PL)

180g hladké pšeničné mouky

420g polohrubé pšeničné mouky

160g celozrné žitné

1,5čl cukru krupice (7g)

1,5čl soli (8g)

1,5čl kmínu (5g)

10g vlašských ořechů

21g droždí (1/2 kostky)

Postup: Pekárna VEGA, Program Basic, kůrka – medium, velikost 2.0LB

V hrnečku rozdrobíme kvasnice, zasypeme cukrem a 1PL mouky, zalijeme vlažným mlékem a odstavíme na 10 minut na teplé místo. Do nádoby vlijeme 1/2 podmáslí, kvásek, zbytkem podmáslí vymyjeme hrneček od kvásku a samozřejmě vlijeme do nádoby, vsypeme mouky od nejhrubší po hladkou a nakonec sůl.

Spustíme program.

Po cca 30 minutách se ozve akustický signál pro přidání kmínu a ořechů.

Příště přidám 1PL octa, 1PL oleje, 1 vařený brambor a o 0,5čl soli více.

Používám klasické droždí-je levnější.

Hodnoty: Cena tohoto chleba vyšla na 17 Kč včetně spotřebované energie a započtení měsíčního paušálu.

Hmotnost surovin dodaných je 1485g.

Bohužel se mi nepodařilo zvážit upečený chléb. Sotva vychladl byl rozebrán ( :-) sněden :-I Kyrill byl u nás o dva dny dříve.).

Nutriční hodnoty upečeného podmáslového chleba:

Energie 12230 kJ - 2926 kcal, Bílkoviny 94g, Tuky 20g, Sacharidy 596g, vláknina 5g, linolová 8g.


Vysvětlivky: :-) úsměv, :-I červenat se, linolová – kyselina linolová, info o podmáslí

Rubrika: Výživa autor: -nutesi- 24.1.2007

edit:překlad podmáslí 15.1.2009

0 komentářů:

Okomentovat