Poměr živin - bílkoviny

Poměr živin - bílkoviny

Bílkovina je stavebním kamenem našeho těla. Poměr uvádí 20–30% z celkového příjmu energie tj. stravou.

V tomto textu se budu zabývat příjmem bílkovin.

Na serveru kulturistika byl vydán článek (27.6.2007) „Jak urychlit růst svalů“ ze zdroje Aminostaru, a v posledním složce třetím odstavci „Co nedělat“ je uvedeno; nekopírovat profi kulturisty a pojmout ve stravě pouze 1.5g bílkovin/kg tělesné hmotnosti (dále jen TH). Zdůvodnění: vyšší spotřeba bílkovin je energie navíc. Spíše než o článek se zajímám o diskusi k tomuto článku. V diskusi jsou příspěvky dávkování bílkovin od 1.5g (včetně článku) až do 4g/kg TH.

Na stejném serveru je článek (12.2.2003) „10 chyb při stravování v kulturistice“ uvádějícím v třetím bodě třetího odstavce dávkování proteinů (bílkovin) 2–3g/kg TH. Třetí bod odkazuje na chybu nekvalitních bílkovin nikoliv na uvedené dávkování.

Server atletickytrenink uvádí v článku (21.10.2006) „Výživa a vrcholový sport (I. část)“ již příjemnější dávkování, a to pro vrcholového sportovce 2–3g/kgTH a pro vytrvalostního sportovce 1.5–2g/kgTH.

Ve všech případech je zřejmé rozlišit posilující cvičence s dávkováním bílkovin:

  • běžné cvičence-začátečníky do 1.6g/kg tělesné hmotnosti (TH)
  • pokročilé cvičence do 2g/kg TH
  • velmi pokročilé do 2.5g/kg TH
  • vrcholové cvičence do 3g/kg TH

Dávkování pro atlety, hokejisty,cyklisty aj. bude pro vytrvalostní složku do 2g/kgTH. U vrcholového sportu s vytrvalostní složkou bude dávka do 2.5g/kgTH.

Pro nesportovce bude zcela dostačující dávka 1.5g/kg TH.

Pokud jsou s vyšším příjmem bílkovin střevní problémy je dobré zmírnit tyto problémy příjmem trávicích enzymů pro lepší zpracování složek. Lze také nahradit část bílkovin aminokyselinovými preparáty či vyšším příjmem zeleniny. Při nadýmání je na vině nedostatečné zpracovaná strava a hltání.

autor:-JSilhavy- pro nutesi.tym.cz 4.7.2007

zdroje:

http://www.kulturistika.com/…t-svalu.html http://www.kulturistika.com/…ristice.html http://www.atletickytrenink.cz/…e/vyziva.php


Nesportovce je nutné také rozdělit do několika kategorií dle výše příjmu bílkovin:

  • Děti 5–10 let, senioři 70 a více let do 2g/kg TH
  • Děti 10–14 let, těhotné ženy do 2.5g/kg TH
  • Pubescenti 15–19 let, kojící matky a rekonvalescenti do 3g/kg TH
  • Dospělí 20–69 let do viz. cvičenec

Doplněk pod čarou:-JSilhavy- pro nutesi.tym.cz 12.7.2007

0 komentářů:

Okomentovat