Snídaňová buchta

Snídaňová buchta

Inspirací mi byl „Barevný snídaňový chléb“ z přiloženého receptáře k domácí pekárně VEGA model 0652. Postupným experimentem jsem si vytvořil standardní recept, který můžu, jako základ, jakkoliv obměňovat. Tu, Vám tedy představím mou přípravu „Snídaňové buchty“ přímo od píky.

Abych nemusel neustále odvažovat každou pekařskou porci, namíchám si čtyři porce najednou.

Základ 4 porce

600g hladké mouky,

1600g polohrubé mouky,

4PL pšeničných klíčků,

8PL kukuřičné mouky,

1 pudink, 4čl soli,

12PL –168g cukru.

Legenda zkratek: PL – polévková lžíce, čl – čajová lžička

obrazekobrazekobrazekobrazek Postup: Připravím si potřebné suroviny, ale i dosti velký škopík pro jejich smísení. Nejdříve se používal na mytí nádobí, poté na usušené prádlo a později jsem jej zkonfiskoval babičce. Nyní je pouze a jen na mísení suchých surovin pro chleba a buchtu. Tedy, navážím a vsypu suroviny do škopíku. Vezmu si velkou lžíci /vařeku/, a míchám, a míchám. Po dostatečném umíchání,–lze to poznat podle kukuřičné mouky a pšeničných klíčků, protože mají kontrastní barvu vůči mouce- si připravím čtyři uzavřené nádoby. Osvědčily se mi PET láhve od mléka, protože mají větší hrdlo, které má svůj důvod je použít. Totiž, z 1.5 litrové PET láhve jsem uřízl horní polovinu, kterou používám jako trychtýř. Pak si vezmu lopatku a mlékoláhve plním do stejné výše. Následnou kontrolou vážením zjistím, že je rozdíl pár gramů, což při následném zpracování není moc znát. Tak jsou připraveny čtyři pekařské porce.

obrazekDen kdy peču svou snídaňovou buchtu chleba.

obrazekPřipravím si zbytek surovin.

Jednotlivě přidávám

1PL cukru,

13g droždí,

74ml mléka,

250ml tekutin -limonáda, mléko, podmáslí,

50g másla nebo oleje,

150g müsli nebo vloček,

2PL kokosu.

Postup: Kvasnice nechám vzejít ve hmotě smíchané vlažným mlékem, cukrem a trochou mouky. Do pečící nádoby s hnětacím hákem naliju vlažnou tekutinu, přidám máslo lze použít i olej a vzešlý kvásek. Připojím pekárnu k elektrické energii a nastavím program SWEET, 1.5LB a kůrku light. Zároveň s vysypáním smíchané suroviny z mlékoláhve spustím pekárnu START. Při prvním zapípání přisypu müsli a kokos.

Po dokončení programu nechávám ještě 10 minut pekárnu zavřenou, buchta se ještě dopeče. Po 10 minutách vyjímám nádobu z pekárny a upečenou buchtu vyklopím na drátěné síto -bylo součástí mikrovlnné trouby na grilování. Po vychladnutí zjištuji výsledek práce pekárny. Nakonec končí v zažívacím ústrojí.

obrazekobrazekobrazekobrazek

Pro nutesi tým –Silhavyj- 7.5.2008


POD čarou

17.11.2008 müsli sypu už při začátku do tekutiny, před přípravou kvásku. Těsto je v nádobě po celou dobu nízké. Až po 5 minutách pečení se zvedá do konečného upečeného tvaru.

Napsal nutesi, tisk, přečteno 432x

0 komentářů:

Okomentovat