Pocení

Pocení

Na této stránce se budu ptát Theodora Koitse na problematiku pocení.

Co je pocení? Pocení je přirozený fyziologický děj, pro organismus životně důležitý.

Proč se potíme? Slouží k udržení stabilní tělesné teploty, ke zvlhčování a ochlazování povrchu těla a k udržování mechanických a bariérových vlastností kůže. Jen malé množství tepla se z těla dostává plícemi. Podstatný podíl tepla se uvolňuje kůží, ve které jsou potní žlázy produkující pot. Pot je čirá vodnatá tekutina bez zápachu. Vlivem bakterií dochází k jejímu rozkladu a ke vzniku nepříjemného pachu. Pot se do určité míry odpařuje z povrchu těla, aniž bychom si toho všimli. Jde o tzv. perspiraci, při které se denně odpaří z těla asi 500 ml vody. Větší množství vylučovaného potu ale již vnímáme a nazýváme jej aktivní pocení. Protože je aktivita potních žláz řízena nervovým a hormonálním systémem, reagují žlázy i na změny emoční.

V létě se potíme a nemusí to být emoční změna. Jak to tedy je? V případě emocionálního pocení se zpotíme během několika sekund. Takto vzniklý pot zpravidla obsahuje více látek, které rozkládají bakterie, a jeho pach je výraznější. V případě pocení z tepla není reakce těla okamžitá a často trvá nějakou dobu, než se začneme skutečně potit.

Proč se potíme na zádech a v podpaží? Na těle člověka rozlišujeme malé a velké potní žlázy. Malé potní žlázy se v počtu 2 – 3 milióny nacházejí na celém kožním povrchu s výjimkou rtů, očních víček a některých částí pohlavního ústrojí. Ústí na povrch kůže, kde vylučují čirou tekutinu a tvoří její ochranný povlak.

Řekl jste,že pot je čirá tekutina bez zápachu,ale kde se bere pach? Velké potní žlázy, někdy označované jako pachové, se vyskytují v podpaží, ve tříslech, na prsních bradavkách a kolem genitálu a konečníku. Produkují hustší zkalenou tekutinu žluté barvy, která obsahuje více bílkovin a tuku.

Existuje všeobecně rozdíl mezi ženou a mužem v potivosti? Kůže je metabolicky aktivním orgánem lidského těla. Měří 1,5 – 2 m2 a představuje až 12 % tělesné hmotnosti člověka. Kůže funguje jako ochrana vnitřního prostředí organismu před zevními vlivy. Tvoří ji tři integrované vrstvy

  • pokožka (epidermis), škára (dermis) a podkoží (subcutis). Střední vrstva kůže (dermis) je tvořena spletí vazivových vláken, je bohatá na nervy, cévy, mazové a potní žlázy.

Potní žlázy se nacházejí pouze u savců, po těle jsou rozptýleny nerovnoměrně. Jejich funkce klesá s věkem. Ženy mají méně potních žláz než muži, potí se tedy méně. Mužské potní žlázy jsou aktivnější – za hodinu vyprodukují v průměru až 250 ml potu, naproti tomu u žen jen asi 180 ml.

Jaká je prevence proti nepříjemnému pachu? Prevence vzniku nepříjemného pachu spočívá v denní hygieně nejen těla, ale i oblečení. Vhodné jsou spíše přírodní materiály, důležitá je častá výměna prádla, používání deodorantů, antiperspirantů a antibakteriálních mýdel. Svoji roli hraje i správná strava.

To znamená,že některé aromatické silice z jídla přecházejí do kůže a ovlivňuji tak výsledný pach? Ano,jedná se o silně aromatické potraviny typu cibule,česnek,kari,kmín a jiné.

Na foru o výživě jsem četl,že i ryby lze zařadit do aromatických potravin? Samozřejmě, jedná se o ryby uzené a ryby v oleji.

Na začátku rozhovoru jste řekl,že pocení je přirozený děj,ale někteří lidé mají problémy se zvyšenou potivostí.Jak byste charakterizoval její příčiny? Příčiny vedoucí ke zvýšené produkci potu mohou být různé. Nejběžněji jde o reakci těla na zvýšenou teplotu okolí, fyzickou zátěž nebo emoční stres. Zvýšené pocení může být ale i varovným signálem četných chorobných stavů (např. zvýšená funkce štítné žlázy, maligní onemocnění, chronická infekce, menopauza, horečka nad 38° Celsia, vysoká koncentrace potních žláz na rukou a nohou apod.). Trvale zvýšenou činnost potních žláz označujeme jako hyperhidrózu, která často postihuje jen určitou část těla. Problém nadměrného pocení je třeba vždy řešit ve spolupráci s odborníkem, který dokáže poradit nejlepší způsob léčby. Léčebně se aplikují roztoky s hydroxidem hlinitým v alkoholu. Jeho účinek nastupuje několik týdnů a při dlouhodobé aplikaci vede ke snížení funkce žláz. Dále je možná aplikace Botulotoxinu. Pokud problémy přetrvávají provádí se chirurgické odstranění žláz.

Mohl byste čtenářům vyjmenovat o jaké chorobné stavy se jedná?

1. Obezita – pocení hlavně ve dne

2. Zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza, tyreotoxikóza) další příznaky: hmotností úbytek, třes, průjem, vyboulené oči, únava, bušení srdce

3. Chronická infekce (tuberkulóza, brucelóza, AIDS)- pocení hlavně v noci další příznaky: trvalý kašel, hubnutí

4. Menopauza (přechod) – návaly horka a pocení pocení hlavně v noci: začíná nepravidelná menstruace

5. Změny v hormonální rovnováze – nadměrné pocení během menstruace

6. Užití alkoholu či acylpyrinu

7. Horečka nad 38°Celsia – pocení při horečce je normální reakce

8. Šaty či ložní prádlo ze syntetických materiálů způsobují zvýšené pocení

9. Emocionální stres

10. Vysoká koncentrace potních žláz na rukou a nohou

11. Vývoj potních žláz během puberty působí zvýšené pocení zejména v podpaždí

12. Lymfom noční pocení další příznaky: zvětšené mízní uzliny, svědění kůže, ztráta tělesné hmotnosti, bezdůvodná horečka

Existuje nějaké prádlo proti zápachu z pocení? Znovu opakuji,že prevence spočívá v denní hygieně nejen těla, ale i oblečení.Tím,že budete nosit protizápachové oblečení vás neopravňuje k zanedbávání hygieny.Jinak mohu jmenovat oblečení značky Silvertex nebo Fox River X.static,ale rozhodně to není 100%ní jak se snaží výrobci inzerovat.

Jaký je rozdíl mezi pocením dlaní a například pocením hlavy? Pokud je horkost akumulovaná v plicích dochází k nadměrnému pocení v oblasti podpaždí a na hrudníku, když je nahromaděná v játrech, dochází k pocení genitálií a ke stoupání horkosti a následnému zrudnutí a pocení hlavy. Když je horkost nahromaděná v srdci a perikardu dochází k nadměrnému pocení dlaní. Když je horkost nahromaděná ve žlučníku, žaludku nebo močovém měchýři dochází k pocení jednotlivých částí nohou odpovídajících průběhu jednotlivých meridiánů. .

Zaměřme se nyní na způsoby léčby nadměrného pocení.Jak je to s již jmenovaným botulotoxinem? K odstranění nadměrného pocení se do postižené oblasti aplikuje velmi tenkými jehličkami botulotoxin typu A (obchodní názvy preparátů jsou Botox a Dysport). K léčebným účinkům se používá velmi ředěného roztoku, jehož malé množství se aplikuje do kůže postižené oblasti, počítá se přibližně jeden vpich na 1 cm čtvereční. Princip účinku botulotoxinu spočívá v zabránění převodu vzruchů nervových vláken na potní žlázy. Ošetření botulotoxinem můžete také využít k odstranění mimických vrásek (např. vrásky na čele, mezi obočím, kolem očí aj.) .

Přibližte nám tento zákrok? Při první konzultaci otevřeně prodiskutujte s lékařem svá očekávání. Lékař by se vás měl dotázat na zdravotní anamnézu a na současný zdravotní stav. V případě silné hyperhidrózy vás také lékař může poslat na kompletní interní vyšetření, které může odhalit zdravotní potíže, které nadměrné pocení způsobují. Místa, kam bude botulotoxin aplikován, určí lékař pomocí jodo-škrobového testu – počítejte s tím, že po tomto testu můžou být ošetřovaná místa několik dní mechanicky zabarvena do modra.

Promiňte,bolí to? Bolestivost zákroku se značně liší podle místa aplikace. Nenáročná, bez nutnosti použití anestézie je například aplikace v podpaží či na dlaních. Oproti tomu aplikace na chodidlech je velice bolestivá a obvykle se prování v analgosedaci (řízeném spánku).

Co se může po ošetření? Zákrok je prováděn ambulantně a můžete po něm odejít domů. Pokud bylo ošetření provedeno na hlavě, neměli byste se 4 hodiny předklánět ani ležet. V případě dlaní byste následující hodiny neměli nosit nic těžkého, řídit ani dlaně jinak namáhat. Ošetřovaných míst byste se neměli dotýkat nejméně 24 hodin, poté je možno se jich jemně dotýkat a šetrně omýt.

A jaký je účinek? Účinek botulotoxinu nastupuje pozvolna během 2–10 dnů. Jeho vlivem potní žlázy omezují až takřka zastavují svou činnost. Není se ovšem třeba obávat toho, že byste se na jiném místě těla začali potit víc. Ve výjimečných případech můžete 2–3 dny po aplikaci pociťovat mírné chřipkové příznaky – bolest hlavy, kloubů apod. Trvání účinků je vždy individuální, efekt přetrvává podle použitého množství látky 7–12 měsíců i déle. Pro další účinek je nutno celý zákrok opakovat.

Jaké je cenové rozpětí tohoto zákroku? Cena se odvíjí od aplikovaného místa ,použití anestézie i počtem vpichů. Rozpětí je od 4 500Kč do 20 000Kč. Například procedůra za obě podpaží vychází na 9 000Kč. Některá léčebná centra kombinují epilaci chloupků v podpaží s odstraněním pocení. Pomocí speciálního laseru se zničí cibulky chloupků a zároveň botulotoxinem se utlumí až na dobu 8 měsíců tvorba potu v potních žlázách v této lokalitě. Toto ošetření je velice vyhledávané zejména v letní sezoně, kdy odpadá nutnost vyholování podpaží a současné používání tuhých deodorantů. Avšak připlatíte si v průměru o 3 000Kč více za obě podpaží.

Pane Koitsi, mohl byste čtenářům poskytnout odkaz na lékaře kteří aplikaci botulotoxinem provádějí? Musím podotknout, že tento způsob léčby pocení není jediný. Existuje i kombinace léčby pomocí laseru a botulotoxinu, a léčba homeopatickými přípravky.

Pan Theodor Koits poskytl odkaz na lékaře a kliniky. Lze vyhledávat i podle měst.

Děkuji za rozhovor.

Více se můžete dozvědět u dermatologa, který lépe určí způsob léčby. Tento rozhovor byl veden pouze pro všeobecnější pojetí problematiky pocení a její způsoby léčby.

Videoukázka práce s laserem. autor:-js- 21.2.2007

14.5.2009 Zažloutlý pot na prádle, by se měl odstranit koncentrátem ocet -voda v poměru 1:4 a pak běžně vyprat.

Články o pocení

1. Receptář pro zdraví, květen-červen 2008, strana 29

2. Blesk zdraví, únor 2010, strana 32, Mokrá trička nejsou v módě

0 komentářů:

Okomentovat