Tréninkové pojmy

Tréninkové pojmy

Výhodou posilování je, že metabolismus pracující díky fyzické aktivitě funguje intenzivněji po určitou dobu po dochodu z posilovny. Faktem je, že i při jiných sportovních aktivitách tato činnost není tak intenzivní.

Série / je to určitý počet stejného cviku provedeného v řadě za sebou. Př. Bicepsový zdvih – zvedneme 8× činku, odpočineme si a provedeme dalších 8 zdvhů.Tento cvik opakujeme3×.Tedy 1 série je 8 zdvhů (opakování), v tomto případě jsou 3 série po 8 opakováních.Zápis provedení je 3×8

Supersérie / jsou dva různé cviky provedené bez přestávky za sebou. Docvičíme 1 sérii jednoho cviku, bez přestávky odcvičíme 1 sérii druhého cviku a pak se bez přestávky vracíme k odcvičení prvního cviku. Tímto způsobem se odcvičí celá supersérie. Zápis provedení je 4×12 ss nebo 4×12 (supersérie) Do supesérie se zařazují

  • a) antagonistické svaly – svalové dvojice protichůdných funkcí, př. biceps a triceps
  • b) jedna svalová skupina – pro zvýšení intenzity, př. záda
  • c) různé svalové skupiny – zrychlení tréninku a zlepšení kondice, př. nohy a hrudník.

Trojsérie / je zařazení tří cviku po sobě bez přestávky.Vemi vhodné pro trénink vytrvalostních sportů. Zápis provedení 3×10 tjs nebo 3×10 (trojsérie)

Gigantická série / obsahuje v jednotce čtyři cviky za sebou bez přestávky. Opět platí co trojsérie. Pro její plné uplatnění probíhá ve velmi rychlém tempu. Zápis provedení 2×18 ggs nebo 2×18 (gigasérie)

Cheating / (vynucené opakování). Měl by být využit hlavně na konci těžké části tréninku. Pro správné provedení cheatingu je nutné zvládnou zpětnou část pohybu.Pokud cheatingem nezvládneme provedení správné zpětné části pohybu je třeba ubrat na zátěži. U tohoto způsobu provedení se zápis neprovádí.

Neúplná opakování / Mrtvý bod je okamžik přes který se zvedáním zátěže nedostaneme, i když jinak cvik provedeme.Jedná se o rychlé pumpovací tempo. Zápis provedení 1×25 no

Tréninkové názvosloví

Dělený trénink / vhodná metoda pro nabírání svalových objemů. Jde o krátký avšak intenzivní trénink v trvání 30–45 minut. Kdo nechce kupovat doplňky výživy, touto metodou si udržíte zvýšeno hladinu růstového hormonu po celý den. V každé tréninkové jednotce se procvičuje jen jedna svalová skupina.

Kruhový trénink / jde o trénink na několika stanovištích, kde na každém provedete 1 sérii cviku a přejdete na další stanoviště. V tomto případě jde o kolektivní trénink, kvůli neobsazenosti stanovišť. Technika / je takové provedení cviku, které se blíží přesně popsanému cviku s přesným zapojením svalových partií. Sval je tedy po celou dobu provedení cviku v rovnoměrném napětí a záporná fáze je stejně dlouhá jako kladná. Chybná technika je – prohýbání se, zhoupnutí, nepřímá trajektorie pohybu. Těchto chyb se vyvarujete použitím takové váhy při které provedením cviku namáháme příslušný sval.

Princip přetížení / stálé zlepšování v tréninku vede ke zlepšování a růstu svalové hmoty.Pro další růst svalové hmoty je potřeba zatížit svalová vlákna více než minule. Nelze zvedat stále těžší váhy, proto se používají cykly, kdy střídáme různé tréninkové přístupy (objem, vytrvalost).

Intenzita cviku /závisí na maximu vložené energie do jedné série cviku.

Intenzita tréninku /závisí na přestávce mezi sériemi.Čím kratší tím inztenzivnější trénink provádíme.

zdroje: osobní trenér-komplexní cvičení pro dokonalou kondici, Osten Petr, Grada 2005, str.18–19

autor:-JSilhavy- pro nutesi.tym.cz 5.7.2007

0 komentářů:

Okomentovat