O jednoho dárce méně

O jednoho dárce méně

Muž vrátil průkaz dárce krve

zdroj: Zdravotnické noviny -nutesi-27.5.2008

Pro případ ztráty archivováno 27.5.2008

--Muž vrátil průkaz dárce krve Publikováno dne: 27.5.2008, Zdroj: Regionální deník

Naposledy včera dopoledne navštívil rokycanskou transfuzní stanici Bohuslav Opp.

Důchodce, který má na kontě 56 odběrů krve (z toho devětatřicet bezplatných), se rozhodl, že vrátí průkaz dárce. „Věřte, že to nebylo lehké, protože nejcennější tekutinu předávám těm potřebným už od vojny. Nemohu ale souhlasit s tím, kam se dnes zdravotnictví řítí,“ zdůraznil u vchodu do objektu v areálu nemocnice.

Impulzem pro něho se prý stal březnový zánět v rameni. Za návštěvy na pohotovosti nebo při kontrolách utratil přes dvě stě korun. „Považuji to za nehoráznost. Ministr Julínek se sice se svým tiskovým mluvčím chválí, jak reformu veřejnost přijala, ovšem dárci jako kdyby pro něho neexistovali. Než mi doktor napsal recept na léky, zkazil pět tiskopisů,“ rozčílil se Opp a počkal si na primářku oddělení Alenu Lavičkovou. Lékařce se podařilo alespoň částečně rozčileného klienta uklidnit.

„Nebyla to první výhrůžka od našich registrovaných návštěvníků. Už před Oppem se telefonicky ozvala jedna paní s obdobnými argumenty. Po dohodě s ředitelem jsem dárcům zajistila vrácení částky za jejich ošetření. Platí to pro případy, kdy se jim věnují zaměstnanci naší nemocnice,“ uvedla Lavičková. Na Bohuslava Oppa se nezlobila: „Chápu jeho postoj a mám za to, že jde o problém překračující okresní i krajské hranice.“

V příslušné vyhlášce resortu zdravotnictví se na dobrovolníky se vztahem k nejcennější tekutině skutečně nemyslí. Spokojeni snad mohou být jen ti, kteří se rozhodli darovat kostní dřeň nebo své orgány.

Pracovnice rokycanské stanice mají v registru kolem dvou tisíc dárců. Jen z okresního města je jich přes sedm set. „Jejich kázeň je skvělá, takže naše zařízení nedostatkem krve netrpí. Naopak občas zásobujeme Fakultní nemocnici v Plzni,“ konstatovala primářka. Někdy se na Rokycany obracejí se žádostí o pomoc kolegové ze středních Čech. Konkrétně z Hořovic nebo Kladna.

Václav Havránek, Regionální deník--

0 komentářů:

Okomentovat