Moučníky

Moučníky

Suchárek

Ingredience: 80 g práškového cukru, 2 bílky, sůl, 30 g másla, 50 g hrubé mouky, vanilinový cukr, pískový cukr

Postup přípravy: Bílky se solí ušleháme v tuhý sníh, do kterého zašleháme práškový cukr. Potom slabým pramínkem přidáme rozpuštěné a prochladlé máslo a opatrně zamícháme hrubou mouku. Formu na biskupský chlebíček vymažeme a vysypeme, nalijeme těsto a v mírné troubě upečeme. Poté necháme suchárek trochu ochladit, vyklopíme, nakrájíme na plátky, obalíme v pískovém cukru s vanilínovým cukrem, rozložíme na plech a v hodně mírné troubě osušíme. Suchárek je výborný moučník, který lze dělat vždy, ze zbylých bílků, např. také jako součást cukroví. Podle bílků násobíme množství a podle toho těsto dáváme do formy, na malý pekáček nebo do velkého hlubokého pečícího plechu. Vydrží dlouho a krásně voní!

Čokoládovník

Ingredience: 6 vajec, 250 g cukru moučka, 250 g tuku, 100 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 200 g čokolády

Postup přípravy 1. Ušlehat sníh. 2. Šlehat cukr a tuk do hladkého krému,zašlehávat jeden žloutek po druhém, až vznikne hladká hmota, přidat strouhanou čokoládu a mouku s práškem do pečiva. 3. Opatrně ručně vmíchat sníh, nalít do jakékoliv formy a péct, cca 40 min. na 180 C. /záleží na troubě/ 4. Z formy vyndat po úplném vychladnutí. Množství: pro 4 osoby Doba přípravy: 15 min Doba vaření: 40 min Hotovo za: 1 hod 0 min

Jihočeský štrůdl

Další varianta chutného využití podzimní úrody jablek 45 min , moučník Postup přípravy receptu: Přísady zpracujeme na hladké těsto, které dáme do chladničky odpočinout. Nakrouháme si jablka, prosypeme je skořicovým cukrem a podle vlastní chuti můžeme přidat i rozinky a ořechy. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, každý rozválíme na co nejtenčí placku, středem navršíme proslazená, nakrouhaná jablka, posypeme strouhankou a pokropíme tukem. Stočíme, uzavřeme, dáme na dobře vymazaný plech, pomastíme na povrchu, podlijeme 2 lžícemi mléka a upečeme. Upečený štrůdl zdobíme moučkovým cukrem. Recept od: Helča K. Ingredience: sůl 1 špetka, vejce 1 ks, máslo 50 g, strouhanka 50 g, žloutek 1 ks, tuk 1 lžička, jablko 500 g, rozinky, ořechy, hladká mouka 150 g, skořicový cukr 2 balíčky, mléko (voda) 125 ml

BANÁNKY-tyčky

25 dkg tuku, 8 dkg moučkového cukru utřeme

  • zašlehat 3 žloutky
  • po částech přidat 35 dkg hladké mouky

Tvarování cukroví:

  1. stříkání zdobičkou

Nechat asi 1/2 hodiny odležet – při pokojové teplotě, pak na pečící papír stříkat tvary – banánky, tyčinky…

  1. lisem na těsto

těsto trochu vychladit a lisem vytlačit dlouhé pásky, které pak rádýlkem rozdělíme na stejně dlouhé kousky, jde to rychleji a cukroví je stejně velké.

Péci 5 minut při teplotě 220 °C, pak snížit teplotu a dopéci jenom do bleda (celkem asi 12 minut) – po upečení hned sundat z plechu. Slepit k sobě vždy 2 kusy hustou marmeládou (nebo marmeláda + strouhané piškoty + kokos). Navrch čokoládovou polevu.

Vaječný koňak bez alkoholu

DOBA PŘÍPRAVY: 15–20 minut Ingredience: 250 ml mléka, 250 ml smetany s 12 % tuku, 2 muškátové oříšky, rozčtvrcené + špetku tohoto koření nastrouhaného na ozdobu, 4 žloutky, 6 lžic moučkového cukru 1. UVAŘTE KRÉM Mléko, smetanu a čtvrtky muškátového oříšku přiveďte k varu. V rendlíku ušlehejte žloutky s cukrem, přilijte horké mléko a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Pozor – směs se nesmí vařit!

Elegantním řešením je vodní lázeň: postavte rendlík do kastrolu s vodou.

2. NECHTE VYCHLADIT Vyjměte čtvrtky muškátového oříšku. Krém buď přelijte do lahve a dejte vychladit, nebo ho podávejte horký..

3. OZDOBTE OŘÍŠKEM Egg nog nalévejte do nižších širokých sklenic a zdobte strouhaným muškátovým oříškem.

Hostům nabídněte štamprli alkoholu (whisky, rum, koňak…), aby si každý mohl pití vylepšit podle vlastní chuti. zdroj: lidovky.zpravy.cz Na tomto webu je příspěvek věnovaný vaječnému koňaku.

Domácí Rafaelo

Ingredience: 5dkg másla, 15 dkg bílé čokolády nastrouhat, 10 dkg kokosu, 2 lžíce rumu, 1 celý citron – šťáva, 3 dkg loupaných celých mandlí,, trocha vanilkového cukru – dle chuti a libosti

Máslo s cukrem utřít, postupně vmíchávat čokoládu, po troškách rum, šťávu z citronu a asi polovinu kokosu. Vypracujeme těsto, rozdělíme na kousky, a těmi pak obalujeme celou mandli. Kuličku obalíme ve zbytku kokosu.

Doporučuje se dělat z mnohanásobné dávky, páč je Vám budou krást pod rukama :-))

autor:erdel, zdroj: aukro.cz

Kuličky Ferrero

2 celá vejce šlehat v páře,+10dkg mouč.cukru,do prochladlé hmoty vmíchat 10dkg másla,20dkg opražených lískových oříšků,6 tatranek nakrájených nadrobno.Kuličky obalovat v sekaných lískových oříškách a do Vánoc moooc dobře schovat.Vždycky mi je vyčmuchají a sežerou,ale opravdu jsou moc dobré,dělám je každoročně ze tří dávek.

Autor: mamasan11, zdroj: aukro.cz

Sádlové mušličky

15 dkg sádla, 18 dkg cukru, 18 dkg hladké mouky, 10 dkg ořechů, čokoláda nebo kakao, hřebíček. Plníme do formiček.

zdroj: vareni.kvalitne.cz

Skořicové preclíky

25 dkg hladké mouky, půl lžičky prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 5 dkg cukru, 12,5 dkg másla, 1 žloutek 3 lžíce kysané smetany Zpracujeme těsto a necháme je 30 minut odpočinout. potom tvarujeme preclíky, potřeme je bílkem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme na vymazaném plechu.

zdroj: vareni.kvalitne.cz

Nugátové kostky

250 g ztuženého tuku, 1 slazeného kondenzované mléko, 6 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 5 dkg nakrájených vlašských ořechů, lískových oříšků, nebo mandlí, neplněné dortové oplatky, čokoládová poleva Ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko, moučkový a vanilkový cukr a pudinkový prášek. Mícháme do vzniku hladké hmoty, ale nevaříme. těsto natřeme na dortovou oplatku, nahoru dáme také oplatku a zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne ztuhnout. Pak oplatku ozdobně pokropíme čokoládovou polevou a po ztuhnutí nakrájíme na kostky. Krájíme velice opatrně.

zdroj: vareni.kvalitne.cz

Sváteční moučník

30 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 1 dl oleje, 2 vejce, 1/4 l vlažného mléka, 2 lžičky kakaa, 1 prášek do pečiva. 2 vanilkové pudinky, 1/2 litru mléka, 2 vanilkové cukry 10 dkg moučkového cukru, 15dkg másla, 2 balíčky sušenek BeBe, mléko Salko, 25 dkg másla, čokoláda na vaření. Ze žloutků a cukru vyšleháme pěn másla, přilijeme mléko, olej a mouku prosetou s práškem do pečiva. Potom vmícháme sníh z bílků a těsto rozetřeme na pomoučený plech. Piškotové těsto upečeme do zlatova. Dva vanilkové pudinky rozmícháme v půl litru mléka. Přidáme dva vanilkové cukry a uvaříme pudink. Po vychladnutí do něj zašleháme 15 dkg změklého másla a 10 dkg cukru moučky. Touto směsí potom potřeme vychladlý moučník, který poklademe 2 balíčky sušenek BeBe. Na sušenky rozetřeme karamelový krém. Vaříme 2 hodiny ve vodě uzavřenou plechovku slazeného mléka Salko. Do vychladlého zašleháme 25 dkg másla. karamelový krém postříkáme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.

zdroj: vareni.kvalitne.cz

Tatrankové koule

Recept od: Zuzka A zase jedno z výborného nepečeného cukroví. Tentokrát z tatranek, takže děti budou mít radost! 20 min , cukroví

Postup přípravy receptu: Máslo necháme změknout. Tatranky nakrájíme na větší kusy, vložíme do sáčku a válečkem na těsto je rozdrtíme nahrubo. V misce utřeme máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a kakaem do pěny. Přidáme strouhaný kokos a drcené tatranky. Všechno dobře promícháme a necháme chvíli odležet. Z tatrankové hmoty pak tvarujeme větší kuličky. Hotové tatrankové kuličky obalujeme ve strouhaném kokosu.

kokos těstíčko: cukr moučka 140 g, tatranka 3 ks těsto: máslo 180 g ,kakao, kokos 100 g, vanilkový cukr 1 balíček

zdroj: recepty.vareni.cz

Pudinkové košíčky

Recept od: Petr Král Plněné košíčky jsou oblíbeným vánočním cukrovím i zákuskem. Přináším na tě jednoduchý a celkem rychlý recept. 45 min , cukroví

Postup přípravy receptu: Máslo necháme změknout a utřeme jej s cukrem. Mouku osolíme špetkou soli a vmícháme do těsta. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme v lednici aspoň půl hodiny odpočinout. Formy na košíčky vymažeme tukem. Troubu předehřejeme na 170 °C. Uleželé těsto rozdělíme na menší kousky, a vtlačíme je do vymazaných formiček. Naplněné košíčky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 8 – 10 minut dozlatova. Záleží na vrstvě těsta v košíčku. Upečené košíčky ještě horké opatrně vyklopíme a necháme vychladnout. Zatím si připravíme krém. V troše studeného mléka rozmícháme pudink. Zbylé mléko vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Mléko ocukrujeme, vlijeme do něj pudinkové mléko a krátce povaříme. Pak jej odstavíme a necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme a postupně ji vmícháme do pudinku. Vychladlým pudinkovým krémem naplníme cukrářský sáček. Mandarinky a kiwi (jiné ovoce) oloupeme a připravíme na zdobení. Pudinkovým krémem naplníme vychladlé košíčky. Nakonec pudinkové košíčky ozdobíme mandarinkou a kiwi. Nakonec necháme pudinkové košíčky vychladnout. Košíčky můžeme upéct také z lineckého těsta a plnit je a zdobit až těsně před podáváním.

kiwi 1 – 2 ks, máslo na vymazání krém: mléko 200 ml, cukr moučka 2 – 3 lžic, smetana ke šlehání 200 ml, vanilkový pudink 1/2 balíčku na ozdobu: mandarinka 1 – 2 ks těsto: sůl , máslo 100 g, cukr moučka 60 g, polohrubá mouka 110 g zdroj: recepty.vareni.cz

Čajové pečivo

Potraviny:

těsto: 275g hladké mouky, 125g cukru, 150g másla, 3 žloutky, kůra z půlky citrónu

krém: 100g másla, 2 žloutky, 50g práškového cukru, 100g mletých ořechů, 2 lžíce rumu čokoládová poleva

Postup: Z mouky, cukru, másla, žloutků a citrónové kůry vypracujeme křehké těsto, které necháme 1 hodinu v chladu. Potom těsto vyválíme, vykrájíme různé tvary a upečeme. Krém: máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme ořechy a rum. Upečené tvary slepujeme krémem a zdobíme čokoládovou polevou.

0 komentářů:

Okomentovat