Glykemický index II.

Glykemický index II.

Tentokrát o stárnutí a tepelné úpravě stejné potraviny.

Stárnutí, přesněji zrání ovoce je obdobné tepelné úpravě. Chemické reakce necháme stranou a podívejme se na hodnoty těchto reakcí.

Nezralý banán má glykemický index (dále GI) 30, avšak přezrálý již GI 54.

Vařené brambory ve slupce mají GI 50, v páře a bramborové knedlíky GI 65, bramborová kaše a štouchané GI 70, v mikrovlnce GI 75, pečené a vařené bez slupky GI 85, smažené hranolky GI 95.

Těstoviny vařené 5 minut GI 35, vařené 12 minut GI 41, vařené 20 minut GI 60.

autor:-nutesi-, pro nutesi.tym.cz 11.7.2007

zdroj: http://www.glycemicindex.com/

http://ginews.blogspot.com/

0 komentářů:

Okomentovat