Hubnutí zadečku

Hubnutí zadečku

Na Foru Lidé.cz se objevily otázky typu:" Ja bych zase potrebovala zhubnout hlavne zadek. Nemate nekdo tucha jak, zarucene a hlavne (!) RYCHLE??? :-(„,“ NevíteObrazek někdo nějaké účinné cviky na boky? :-(„,“ máte někdo tip na cviky, pro někoho který nesmí běhat a popřípadě ani nikterak enormě zatěžovat kyčle, díky prodělanému vykloubení a sesuvu kyčelního kloubu?".

Jak na ně odpovědět?

Odpovím na třetí otázku. Nejlépe je cvičit v sedě a vleže, kdy se kolenní a kyčelní klouby tolik nezatěžují, vhodné je plavání, ale ne ve studené vodě. Vhodné cvičební techniky jsou: Aquafitness,Balantes,cvičení na balonu-Fit Ball,Kalanetika,metoda pí Mojžíšové.

To by také mohla být odpověď i na druhou otázku.

Odpověď na první otázku bude lepší vysvětlit obšírněji. ObrazekK tomu, aby mohlo dojít ke spálení tuků, musí se uvolnit ze zásob a dostat se do svalů. Tento proces spouští adrenalin a glykogen. Dochází k němu teprve až po zhruba 30 minutách výkonu v aerobní zoně. pokud tedy chcete hubnout aerobikem, měli byste cvičit alespoň 2 hodiny. Kratším cvičením sice nespalujete tuky přímo, ale tím, že po cvičení se ve svalech musí obnovit pohotovostní zásoby energie, tak pokud se hned po cvičení nenajíte, se zásoby energie doplní právě ze zásob tuků. Cvičením boků či břicha tyto partie nehubneme. Odkud se tuk bude spalovat záleží na genetických předpokladech jedince. Tuk tento proces odstraňuje rovnomněrně poObrazek celém těle dle genetického klíče. Proto většině žen zůstává tuk na bocích,břichu a zadečku a mužům naopak hlavně na břichu. Chce to tedy trpělivost a vhodnou stravou a cvičením odstaňovat tuk tak dlouho,až budete spokojeni. Cvičení je daleko efektivnější způsob jak tvarovat tělo nežli dieta.Vzhled těla závisí od tvaru svalů. Pokud máte opravdu dobrou dietu, která je vyvážená, pestrá a obsahuje dostatek živin – pravděpodobně na ní můžeme zhubnout podkožní tuk. Patrně vám ubudou centimetry v pase a přes stehna ale proporce těla však zůstanou stejné. Prsa budou stejně povislá (pokud o ně díky ztrátě tuku nepřijdeme úplně), zadeček, pokud máte tu dispozici, bude stejně vysedlý. Nezmenší se nám ani rozteč kyčelních kostí, pokud máte tu smůlu, že zrovna vy jste zdědila širokou pánev.

Máme dvě opravdu štíhlé ženy, jejich pas bude stejný, ale jedna bude dejme tomu fitnesska a druhá bude modelka, která vděčí za svou štíhlou postavu striktnímu a dlouhodobému omezení potravy (hlavně potravy se základními živinami). I když jsou obě ženy stejně štíhlé v oblečení – svalový tonus modelky bude daleko menší. Její postava ve skutečnosti bude ochablejší, výkonnost nižší. A když porovnáte celkové % tuku v těle, budete možná šokováni, když modelce ukáže míra daleko vyšší % tuku.

Naše tělo při dlouhodobém striktním nedostatku potravy začne šetřit. Jako první zpomalí metabolismus a pokud ani to nepomáhá začne jako energetickou rezervu rozkládat SVALY. Ano, svaly využije tělo mnohem dříve nežli tuky. Svalů totiž člověk relativně tolik nepotřebuje a tělo tuky šetří na krajní nouzi. Tuk totiž pomůže v období hladu přežít. A dokud má tělo možnost pálit svaly, pak nebude využívat tuk. Zpětně to navíc vede k dalšímu omezení metabolismu, protože není potřeba vyživovat tolik tkáně. Výsledkem je, že na váze hubneme ale kompozice těla se nepříznivě mění ve prospěch tuku. Nakonec po takové dietě budeme sice vážit méně, ale procentuálně budeme vlastně tlustší, protože poměry sval:tuk se změní. Rčení – umřu jako tlustá anorektička – tedy není zase tak absurdní (anorektičky samozřejmě už nemají ani ten tuk, protože překročily i tuto poslední mez).

Obrazek

Kompozici těla lze ovlivnit jednak cvičením, protože to stimuluje nárůst svalové hmoty, a to nejen co se objemů týká, ale může jít i o zkvalitňování o které by ženám mělo jít především. Hustý kvalitní sval zůstává objemově stejný, ale obsahuje méně tuku a na omak je pevnější a tvrdší. Zkvalitnění se dosahuje tréninkem s menší váhou (okolo 50 – 60% maxima) a větším počtem opakování.

To by snad stačilo na vysvětlenou. Odpověď na první otázku je sice obšírná ale dotýká se i jiných ženských, a přiznejme si i mužských záležitostí, ato jestli chci hubnout nebo formovat postavu viz příklad modelka-fitnesska.

Adrenalin-je hormon vyměšovaný dření nadledvin. Připravuje tělo na výkon, je základním hormonem stressové reakce „útok nebo útěk“. Adrenalin vyvolává rozšíření svalových cév, urychluje srdeční činnost, zvyšuje sílu stahu srdečního svalu. Působí také na hladkou svalovinu průdušek – rozšiřuje jejich průsvit a zlepšuje tak ventilaci plic. Glykogen-živočišný škrob je zásobním polysacharidem v těle živočichů. Rychlosti syntézy glykogenu (glykogeneze) a jeho odbourávání (glykogenolýza) jsou řízeny hormony inzulínem, adrenalinem a glukagonem.

Průměrný člověk má v zásobě cca 250 – 400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech). Sportovci mohou dosáhnout zásobu glykogenu až 800 g. Velký vliv na velikosti glykogenových zásob má strava (hlavně strava obsahující sacharidy). Jeho zásoba je vyčerpána po 30 – 90 minutách cvičení v závislosti na intenzitě cvičení.

Jaterní glykogen udržuje stabilní hladinu krevního cukru zvláště při hladovění, svalový glykogen je okamžitě využitelný ke svalové práci jako bezprostřední zdroj energie. Jestliže jsou zásoby glykogenu nízké nebo zcela vyčerpané, jsou jako nový zdroj energie použity bílkoviny a tuky.

Aerobní proces nebo prostředí je takové, ve kterém je dostatečné množství molekulárního kyslíku (O2).

autor:-nutesi-21.2.2007 foto: absolutvision

0 komentářů:

Okomentovat